torsdag 21 januari 2010

Medborgarombudsmannen - svensk export till EU

Sveriges "ombudsmannaväsende" har många efterföljande i andra länder. Ja som bekant också inom Europeiska Unionen. 1995, dvs samma år som Sverige blev medlem i EU, inrättades den europeiska ombudsmannen. Två personer har innehaft posten sedan den inrättades 1995.


Europeiska ombudsmannen undersöker klagomål om administrativa missförhållanden inom EU:s institutioner och organ. Om du är medborgare i någon av unionens medlemsstater eller bosatt i en medlemsstat, har du rätt att inge ett klagomål till Europeiska ombudsmannen. Företag, föreningar och andra organ med registrerat kontor i unionen har också rätt att lämna in klagomål till ombudsmannen.


Finländaren Jacob Söderman utsågs som den första på posten och han satt som ombudsman tom 2002. Han var en god företrädare för ämbetet och ingav stor respekt när han tog till orda eller skrev.


Nikiforos Diamandouros ersatte Söderman 2003 och omvaldes till posten 2005. Och nu har han av Europaparlamentet utses för ännu en mandatperiod. Tom 2014 ska han fortsätta att ta emot EU-medborgares klagomål på missförhållanden i EU:s institutioner. En av många viktiga verktyg som medborgarna har inom EU. En annan liknande funktion är EG-domstolen.


EU-ombudsmannen är tyvärr inte så känd, varken i EU i sin helhet eller i Sverige. Du kan bidra till att öka kunskaperna. Gör gärna det.

Inga kommentarer: