fredag 9 januari 2009

Mer öppenhet behövs!

Alltsedan Sveriges medlemskap i EU har ökad öppenhet stått högt på dagordningen för Sverige. Steg för steg har viktiga reformer skett men det återstår en hel del.

Den gällande öppenhetsförordningen för EU-institutionerna antogs under svenskt ordförandeskap 2001. EU-kommissionen presenterade förslag till ändringar i förordningen förra året. Detta förslag behandlas i det s.k medbeslutandeförfarande. Europaparlamentet kommer senare i år att behandla detta förslag i ett separat betänkande framöver.

Nu har Europaparlamentets utskott för medborgerliga fri och rättigheter samlat sig bakom ett initiativ av Marco Cappatos, Italien och partigruppen ALDE som bl.a Centerpartiets Lena Ek är ansluten till.

EU-institutionernas debatter och dokument måste bli mer tillgängliga för allmänheten. Vidare konstaterar utskottet att tillgång till handlingar beviljats oftare än tidigare de senaste åren, men också att skälen till avslag varierar mellan EU-institutionerna.

Utskottet vill också att Europaparlamentet ska föregå med gott exempel när det gäller öppenhet. En större mängd information om ledamöternas verksamhet, närvaro, ersättningar och utgifter bör också finnas lättillgänglig på Europaparlamentets webbplats. Det är en särskilt viktig information inför det stundande valet till Europaparlamentet.

Betänkandet av Marco Cappatos debatteras i plenum nu på tisdag den 13 januari.

Inga kommentarer: