tisdag 13 januari 2009

Många EG-direktiv (motsv) på gång i Sverige

Idag presenterade regeringen sin förteckning över propositioner, skrivelser som avses läggas fram till riksdagen under 2009. 166 är antalet.

Många av dem har direkt koppling till det svenska medlemsskapet i EU. En skrivelse är den som planeras att lämnas den 13 mars och handlar om berättelsen om vad som händer i EU under 2008.

Den 5 februari läggs propositionen om stabilierings- och associationsavtalet mellan EU och Bosnien och Hercegovina.

I mars kommer också propositioner om genomförande av direktivet om revisorer och revision. Samtidigt ska propositionerna om dels arvoden mm till svenska ledamöter i Europaparlamentet, dels om beskattning av sådana ersättningar, lämnas.

Maj blir intressant. Då kommer propositionen om "tjänstedirektivet". Här blir det säkert en debatt, med upprepning av argumentationen från Europaparlamentets behandling av frågan. Frågan som man kan ställa sig är om de partipolitiska skiljelinjerna i riksdagen kommer att följa dem från Europaparlamentet?

Ja, det är många, många fler propositioner som kommer och som har direkt koppling till EU-medlemskapet. Vilket påminner om det ofta framföra att EU numera är viktig inrikespolitik. Tar regeringen vara på möjligheterna att ta "svenska hänsyn" när nu olika EU-regler ska införlivas? Något kanske för Riksrevisionen att fundera över?

Det kan också funderas på om riksdagens ledamöter känner att de varit med och haft ett rejält ord med i laget innan regeringen i "Brysselförhandlingar" tagit ställning. Svaret vet bara de enskilda riksdagsledamöter.

Det är kanske på sin plats att riksdagsledamöterna nu också tar mer diskussion om fördelarna, men också nackdalerna, med EU. Om inte våra folkvalda bryr sig, varför ska då folket gå till valurnorna i valet till Europaparlamentet den 7 juni?

Inga kommentarer: