tisdag 5 maj 2009

Klimatet är mindre viktigt i "EU-valet" för unga !

DN startar idag sin särskilda satsningen inför EP-valet. Och idag publiceras en undersökning om viktigaste frågorna för väljarna i årets val till Europaparlamentet. Föga förvånande så toppar miljö-, klimat- och energifrågorna listan. En av fyra anser att de frågorna är de viktigaste.

Det finns tydliga skillnader mellan olika åldersgrupper: I den äldsta åldersgruppen, 60 år och äldre är det en av fem väljare som tycker att miljö-, klimat- och energifrågorna är viktigast. En av sex bland de yngsta, 18-19 år, anser att de frågorna är viktigast. I mellangrupperna är det lite drygt en av fyra som har "klimatfrågorna" högst.

Finanskrisen och ekonomin får andra plats och arbetslösheten/ sysselsättningen tredje plats i väljarnas rakning. Intet förvånande i sig med tanke på alla varsel, nedläggningar och svart tidningsrubriker som de frågorna alstrat under senare tid.

För mig förvånande och mycket positivt, kommer vård och omsorg på fjärde plats. Ett Vårdval Europa, som Centerpartiet tidigt lanserade, kan bidra till en framgång för partiet i det kommande valet. Då gäller det också att satsa målmedvetet på frågan.

Inga kommentarer: