måndag 16 november 2009

Medborgarinitiativ - nu förverkligas Lissabonfördraget

Sentomsider kommer så Lissabonfördraget att träda i kraft. Då ges också en ny möjlighet för EU:s medborgare att påverka EU; rätten till medborgarinitiativ. Och hur det exakt ska gå till är inte klart så nu startar EU-kommissionen ett öppet samråd.

EU:s medborgarinitiativ gör det möjligt för en miljon EU-medborgare från ett betydande antal medlemsländer att uppmana kommissionen att lägga fram ett lagförslag inom ett område där EU har möjlighet att ta beslut.

Men frågetecknen är flera: Vad betyder är ett betydande antal? Vilken ålder ska gälla för att få delta i initiativet? Det är några av de frågor som kommissionen ställer i grönboken om EU:s medborgarinitiativ.

Grönboken är ett diskussionsunderlag för att stimulera medborgare och organisationer att tycka till. Till och med den sista januari 2010 pågår samrådet och man räknar med att systemet med medborgarinitiativ ska kunna träda ikraft under 2011.

Här finns det möjhligheter för svenska organisationer att i samarbete med sina likasinnade driva på i olika frågor. Och många svenska organistaioner är ju redan med i olika former av europeiska paraplyorganisationer, nätverk osv.

Visst kan det känna oerhört svårt att nå fram till målet om en miljon namn. Å andra sidan ger ju själv insamlingskampanjen rika möjligheter att bygga europeiska allianser, ordna lokala arrangemang, mediaintresset kanska ökar, organisationen bidrar till att öka kunskaperna i såväl sakfrågan som hur EU fungerar. Så visst är EU:s medborgarinitiativ en utmaning samtidigt som ett sätt att bidra till det europeiska samhällsbygget.

Inga kommentarer: