måndag 26 oktober 2009

EU och jämställdheten

Jämställdhetsfrågorna är ju starkt kopplade till i princip allt. Därför är det roligt att också få läsa dagens Brännpunktsartikel i Svd. Författade av tre svenska statsråd med centrala uppgifter i bl.a. jämställdhetspolitiken: Nyamko Sabuni, jämställdhetsminister, Cecilia Malmström, Europaminister och Anders Borg, finansminister.

De tre har en stark argumentering för att jämställdhetsfrågorna ska bli än mer tydliga i EU:s politik, tex. när det gäller sysselsättnings-, skatter och transferingsfrågor. Det handlar också om att påverka attityder, ta bort hinder och att ta vara på goda föredömen/bilder.

I kommunerna har vi ett stort ansvar för att ta vår del av en europeisk politik för jämställdhet. Det handlar om att bygga en skola som skapar starka tjejer och killar, påverkar attityder i jämställdhetsriktning och inte minst ger förutsättningar för verkligt fria studie- och framtida yrkesval, dvs utan hänsyn till kön så väljer man fritt det man vill studera och/eller arbeta med.

Att fortsätta bygga ut förskolan för att ge småbarnsföräldrar möjlighet till både förvärvsarbete och ett aktivt föräldraskap är en annan viktig kommunal jämställdhetsfråga. Förskolan är viktig för barnens utvecklig, javisst. Men också en förutsättning för en arbetslivspolitik som möjliggör för båda föräldrarna att arbeta. Att ha en egen inkomst och som minskar beroendet av partnern för sin egen försörjning.

För att inte påminna om ansvaret att som en mycket stor arbetsgivare gå före och visa vägen. Systematiskt arbete behövs. Orkar lokalpolitiken med det? Här tror jag vi också framöver behöver starka intressegrupper som driver på och ställer krav. Och oss lokalpolitiker mot väggen. Så kanske också en väg skapas att hålla samman det som händer lokalt med det som händer i EU, i världen?

Inga kommentarer: