lördag 3 oktober 2009

Irland sa ja - vad gör Tjeckiens president?

67% av de irländska väljarna sa ja till det "reviderade" Lissabon-fördraget. Jämfört med förra folkomröstningen är det en rejäl svängning i väljaropinionen. Förra gången irländarna folkomröstade valde drygt 53% av väljarna nej-sedeln.

En rejäl seger alltså. Helt klart påverkade den finansiella krisen och behovet av ordning och reda i ekonomin hur irländarna röstade. EU har ju stått för en stor del av det investeringskapital som gjort det irländska språnget möjligt.
.
Nu vänder vi blickarna emot Tjeckien och hur den tjeckiska presidenten väljer att agera. Parlamentet har sagt ja. Men presidentens underskrift saknas för att det ska vara helt färdigt med uppslutningen kring Lissabon-fördraget. Hur starkta är parlamentets ställningstagande? Vad innebär det irländska ja-et för den tjeckiske presidenten? Väntan kan bli lång.

Innan alla länder ställt sig bakom föredraget är det inte möjligt för det svenska ordförandeskapet att officiellt ta sig an frågan om den kommande kommissionens utseende. Sonderande saamtal är naturligtvis möjliga, men ger de tillräcklig vägledning? Är svaren på frågorna skarpa och står sig i offentlighetens ljus?

Inga kommentarer: