tisdag 1 december 2009

EU vässas - idag träder Lissabonfördraget i kraft

From idag ändras förutsättningarna för EU-samarbetet på flera sätt. Förändringar som jag hoppas ska leda till mer av demokratisk legitimitet. Och att EU blir mer effektivt.

Några viktiga demokratiska förbättringar:
1) EU-parlamentet blir medbeslutande i all lagstiftning. Jordbrukspolitiken och det polisiära och rättsliga samarbetet blir därmed en del av parlamentets lagstiftningsarbete. Här kanske man kan önska sig en mer långsiktigt hållbar jordbrukspolitik och mindre av subventioner? En kanske alltför optimistisk förhoppning. Kanske. "försöka duger" hoppas jag att stora delar av parlamentet ska känna som sin uppgift.

2) De nationella parlamenten får också lite mer att säga till om. Om ett förslag till ny lag anses strida mot närhetsprincipen (subsidaritetsprincipen!), så kan nationella parlament begära omprövning.

3) Inom EU-rättens område blir stadgan om de grundläggande rättigheterna bindande. Men inte visavi nationella lagar. Men den kommer inte att gälla i Polen, Irland, Tjeckien och Storbritannien som fått undantag.

4) Medborgarinitiativ införs genom att minst en miljon medborgare kan gå samman och uppmana kommissionen att lägga fram ett lagförslag. En möjlighet som jag hoppas t.ex. många av de europeiska föreningsnätverken kan nyttja i sitt opinionsarbete. Och för att rekrytera fler medlemar i olika länder. Haken finns här: kommissionen är inte tvingad att lägga fram ett förslag.

Effektivare kan man också hoppas att EU-samarbetet blir:
1) Det polisiära och rättsliga samarbetet förändras i grunden då det blir en del av EUs ordinarie lagstiftning. Och detta samarbete handlar om så viktiga frågor som arbetet mot den organiserade brottsligheten, migration och asyl och det civilrättsliga samarbetet. Frågor som den svenska EU-kommissionären nu har att ta tag i. Här finns det all anledning att önska Cecilia Malmström lycka till. Hon har nog ideér om vad som behöver ske och måtte hon nu också få medlemsstaternas stöd för nödvändiga insatser.

2)) Förutsättningarna för den politiska samordningen förbättras avsevärt med posterna som permanent ordförande i Europeiska Rådet och "utrikesministern", den Höga representanten för den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken. Van Rompy, respektive Ashton, får nu visa vad de går för. Måtte de inte gör oss besvikna.

3) Reglerna för röstningen i Ministerrådet förändras from 2014 till dubbel majoritet. Betydelsen av detta, majoriteten ska samtidigt omfatta en majoritet av medlemsländerna och av befolkningen, får framtiden utvisa. Hoppas inte något medlemsland känner sig tvungen att begära att de gamla reglerna ska användas, en rätt som de har till och med 2016.

Inga kommentarer: