torsdag 3 december 2009

Euro-länderna attraktivare handelspartners

Riksdagens EU-nämnd fick igår en översikt för hur det gått för Sverige utanför euron- och det fullständiga EMU-samarbetet.

Man kan konstatera att förutsägelserna från såväl den stora EMU-utredningen som från ja- och nejsidan i folkomröstningskampanjen inte har besannats. En rad forskningsrapporter visar, tvärtemot tex. EMU-utredningen och nej-sidan, att euron lett till kraftigt ökad handel. Handeln inom euro-området har blivit 10-30 procent högre än för länderna utanför, enligt professor Harry Flam.

Och det politiska inflytandet, som ja-sidan hävdade att Sverige riskerade att förlora genom att stå utanför, har Sverige inte missat. "Samarbetsvilja" har lyckats kompensera, säger docent Daniel Naurin.

En säker (?) slutsats kan man nog dra av denna "utvärdering". Det går inte att fullt ut förutsäga vad som sker när olika internationella organisationer växer, utvecklas mm. Tex genom EMU-samarbetet och den gemensamma valutan. Skrämselpropaganda om framtiden ser inte ut att besannas. Får man skriva tack och lov? Måtte det leda till att kommande folkomröstningskampanjer, oavsett fråga, drar sina lärdomar av detta.

En annan slutsats jag gärna drar är att vi som land vunnit på om vi också anslutit oss fullt ut till EMU-samarbetet och infört euron som valuta. Ökad handel inom euro-handel är inte att förakta!

Inga kommentarer: