onsdag 4 mars 2009

Europadomstolen - för mänskliga rättigheter

Direkt från Strasbourg: Förmiddagen ägnade jag och den svenska delegationen i kommunalkongressen till ett besök i Europadomstolen.

Vi fick följa huvudförhandlingen mellan Kart visavi staten Turkiet (mål 8917/05). Målet gällde herr Karts immunitet som medlem av det turkiska parlamentet. Han ville att den skulle upphävas för att kunna delta i ett mål som berörde honom. Han vägrades att häva sin immunitet. Så herr Kart anmälde detta till Europadomstolen.

Det handlade alltså om rättstatens principer. Hur skall en medborgare få sin sak prövad i domstol om den andra parten har immunitet? Och hur ska en parlamentariker med immunitet kunna få hävda sin heder?

Förhandlingarna inleddes med pläderingar från herr Kart och en representant för den Turkiska staten, svaranden. Sedan ställdes frågor från några av domstolens domare till herr Kart och turkiska statens företrädare och som de besvarade. Domstolen samlades därefter för ett första möte kring ett framtida utslag. Dom meddelas senare.

Sedan följde en timmes möte med den svenska domaren Elisabet Fura-Sandström. Mycket intressant och lärorikt. Domstolen har närmare 100 000 ärenden! Men alla ärenden har inte med domstolens uppgift att värna mänskliga rättigheter. Det tar tid att granska alla ärenden och få den avgjorda. Och det kostar mycket pengar.

Inga kommentarer: