måndag 13 juli 2009

30 års jubilerande direktvalt Europa-parlament

Idag är det 30-årsjubileum av det direktvalda Europaparlamentet. Det uppmärksammas naturligtvis av parlamentet idag.

De närmaste månaderna har Europaparlamentet en hel del viktiga frågor att hantera, tex förhandlingarna om nytt internationellt klimatavtal, långsiktiga framtidsperspektiv för en hållbar transportpolitik, patientrörlighet och frågorna kring sjukvård utan gränser, tydligare märkning av mat och tillgång till EU-institutionernas handlingar för att nämna några.

Allt eftersom EU fått nya fördrag som har Europaparlamentet fått vidgade uppgifter. Och större makt att påverka. Helt riktigt tycker jag eftersom parlamentet är den enda direktvalda EU-institutionen. EUs legitimitet hänger samman med hur parlamentet utvecklar sitt arbete och blir mer synliga, inte minst i den nationella politiken. Europaparlamentarikerna bör delta mer i den svenska debatten i olika frågor. Precis som jag vid flera andra tillfällen på bloggen önskat att svenska riksdagsledamöter bör vara mer engagerade i Europa-debatten.

Samtalet om det framtida EUropa behöver flera deltagare. Det tjänar inte minst de folkvalda på. Och de politiska partierna får flera företrädare, inte bara partiledare eller statsråd.

Inga kommentarer: