tisdag 14 juli 2009

Kunskapstest - bra metod pröva våra parlamentariker

Tusentals partiaktiva var engagerade inför valet till Europaparlamentet. Hundratals personer var aktiva kandidater och sökte väljarnas stöd för sin kandidatur. 18 personer fick varsitt mandat i Europarlamentet. Kommer Lissabon-fördraget att träda ikraft så blir det ytterligare två svenskar som får träda in i parlamentet.

Svenska Dagbladet publicerar idag en test av de svenska Europaparlamentarikernas kunskaper. Alla får godkänt även om det är mycket stor skillnad mellan de "bäst kunniga" och de som visar sig ha minst kunskaper, dvs i denna krets av 18. Som bäst kunde man få 17 poäng och flera fick 16. Sju av de 17 som gått att nå för tidningen har under 15 poäng. Några "nybörjare"men ändå. Minst kunskaper visade sig de två "nybörjarna" Olle Ludvigsson (S), nio, och Alf Svensson (KD), tolv, ha.

Själv fick jag 9 poäng, samma som Olle L. Ger inte mig godkänt och därmed inte heller Olle L, även om det är något mer än hälften av möjliga poäng. Borde ligga på minst 15 poäng. Ska läsa på under sommarledigheten!

Är det viktigt med rejäla kunskaper hos de folkvalda? Självklart. Samtidigt så har parlamentariker, i EU som i riksdagen eller t.ex. i kommunen, ett mycket stort ansvarsområde. Alla kan inte allt. Men man bör vara bra duktig inom sitt/sina områden, dvs i de utskott man arbetar i. Om man inte är det så riskeras att det blir tjänstemän, professionella eller politiskt sakkunniga, som i praktiken bestämmer. De kan och ska vara goda rådgivare men det slutliga avgörandet ska ligga hos den folkvalda. För att kunna göra rätt bedömningar behövs inte bara idémässig kompass. Det behövs också sakkunskaper.

I övrigt tycker jag det räcker med allmänt goda kunskaper om ramverk för arbetet. Och frågorna i Svd var av denna allmänna karaktär så fler borde haft näranog alla rätt.

Inga kommentarer: