torsdag 23 juli 2009

Island överlämnade idag medlemsansökan

I förmiddags överlämnade den isländska utrikesministern Össur Skarphéðinsson landets ansökan om EU-medlemskap under en ceremoni i Stockholm. Överlämningen gjordes under en ceremoni på Utrikesdepartementet i Stockholm. Ansökan överlämnades formellt till ordförandelandet Sverige och utrikesminister Carl Bildt.

Det krävs ett enhälligt godkännande i ministerrådet för att Island ska bli ett kandidatland och först då kan förhandlingar inledas mellan Island och EU om medlemskapet. Ordförandelandet, dvs. Sverige, kan då ge i uppdrag åt kommissionen att inleda förhandlingar med kandidatlandet. EUs alla medlemsländer och Europaparlamentet ska sedan godkänna medlemskapsavtalet. Förutom kandidatlandet självt naturligtvis.

Och när det Island så är det isländska folket genom en folkomröstning ska avgöra frågan om avtalet ska godkännas. I korthet: det är en bra bit att gå för Island att bli medlem.

Jag hoppas att Sverige snabbt får ministerrådets OK för att ge EU-kommissionen uppdraget att påbörja förhandlingarna. Och med tanke på Islands EES-avtal och anslutning till Schengen så bör det inte ta alltför lång tid för att ett positivt resultat av förhandlingarna kan presenteras.

Än så länge har inte åtminstone jag hört några officiella kommenterar från Norges regering om den isländska medlemsansökan. Den kanske bidar sin tid?

Inga kommentarer: