torsdag 17 september 2009

Omvald kommissionsordförande - ingen motkandidat

José Manuel Barroso kommer att vara EU-kommissionens ordförande i fem år till. En majoritet av ledamöterna i Europaparlamentet gav honom sitt stöd vid omröstningen.

Det har ju varit en hel del kritik mot hans sätt att leda kommissionen under gångna år. Liksom att han inte varit tillräckligt engagerad i viktiga framtidsfrågor, som t.ex. klimatpolitiken.

Men han har haft en nästan total uppbackning från "sin" partigrupp, konservativa och kristdemokrater. De flesta i liberala gruppen har också ställt sig på hans sida. Men vänstern har varit starkt kritisk. Och det viss rätta. Han är ju ingen färgstark och drivande opinionsbildare.

De flesta inom parlamentets "vänsterpartier" röstade också emot Barroso. Som en protest eftersom de inte hade någon "egen" kandidat. Men ska parlamentets avgörande makt över tillsättningen av kommissionens ordförande finnas kvar, måste det kanske bli mer konstruktivt: Gillar man inte medlemsländernas förslag till ny ordförande är det rimligt att man skaffar en egen kandidat. Nu blir det bara demonstrationspolitik när "vänster" röstar emot trots att man inte har någon egen kandidat.

Nästa gång parlamentets vilja till ansvar prövas blir när kandidaterna till alla kommissionärsposter ska utfrågas. Det ska bli intressant. Nästan lika intressant (?) som vem som föreslås av den svenska regeringen som "svensk" kommissionär. Jag håller fortfarande på Carl Bild. Men han kanske passar bättre som utrikes talesperson för EU? Och då får ju inte Sverige någon kommissionär så länge Nice-fördraget gäller.

Inga kommentarer: