torsdag 24 september 2009

Snart avgörande för Lissabon-fördraget

Det är inte många dagar kvar till Irlands folkomröstning om Lissabon-fördraget. Närmare bestämt en vecka. Nästa fredag den 2 oktober går irländarna till valurnorna.

Och det ser ut att bli en mycket jämn kamp om rösterna. Förra gången var det den 12 juni 2008. 53 procent röstade nej och 47 procent röstade ja. Av 53 procent av de röstberättigade som deltog.

Har EU gjort något för att förbättra möjligheterna så att irländarna att röstar ja denna gång? Som vanligt har det handlat om kompromisser: Vid EU-toppmötena i december 2008 och juni 2009 enades EU-ländernas ledare om att alla medlemsländer också i fortsättningen ska ha var sin kommissionär. Dessutom har Irland fått garantier för att Lissabonfördraget inte ska påverka Irlands försvarspolitik, skattepolitik eller rätten till liv, utbildning och familj. Frågor som dominerade valkampen

Jag hoppas naturligtvis blir ett positivt resultat. Det behöver hela EU, och inte minst medborgarna i medlemsländerna. EU behöver bl.a. bli mer öppet och effektivt.

För Sverige är det ytterligare en lite, men väl så viktig fördel, om Lissabon-fördraget kan realiseras. Då får vi som land två ytterligare ledamöter i Europaparlamentet, totalt 20 av de totalt 751 platserna i parlamentet. Idag har Sverige 18 av 736 platser.

Inga kommentarer: