fredag 18 september 2009

Svettigt för Reinfeldt och EU-ordförandeskapet?

Igår var EU:s ledare för möte i Bryssel. Dagordningen upptog frågor som bonus för giriga direktörer och klimatfrågan inför G210-mötet i Pittsburgh nästa vecka.

Sveriges ordförandeskap ställs naturligtvis på prov när nu tiden för avgörande beslut ska fattas. USA måste gå snabbare fram i klimatfrågan och EU måste utlova ett kraftfullt stöd till världens fattigaste länder i deras klimatarbete.

Det var första toppmötet under det svenska ordförandeskapet. Av medias rapportering idag, t.ex. Dagens Nyheter, framgår att det är inte lätt att komma överens. Men det måste EU göra, visa handlingskraft och förmåga att också visa vägen för t.ex. USA att ta sitt ansvar för klimatfrågorna. Ett sätt att få press på USA är naturligtvis att gå före och visa vägen. T.ex. ska EU pröva vägen med tak för bonusar.

– Vi säger nog är nog, vi behöver komma ifrån bonuskulturen. Banker som överlever med skattemedel ska inte kunna dra fördel av det i framtiden. Vi kan inte acceptera att bankerna gör privata vinster men förluster som betalas med skattemedel, säger Fredrik Reinfeldt. Så sant så sant. Självfallet är det viktigt att EU kan samlas till beslut i frågan. Det är nödvändigt för EU:s trovärdighet.

Jag kan bara önska lycka till i det fortsatta arbetet. Lika riktigt som viktigt att EU samlar sig kring bra beslut. I både klimat- som i bonusfrågan.

Inga kommentarer: