onsdag 30 september 2009

Lissabonfördraget avgörs i övermorgon?

I övermorgon går irländarna åter till valurnorna. De ska folkomrösta om ja eller nej till Lissabon-fördraget. Ett för irländarnas del delvis förändrat fördrag till sitt politiska innehåll: varje land ska få behålla en kommissionär, landets abortlagar, militära neutralitet och skattelagar ska inte påverkas. Det var avgörande frågor enligt opinionsundersökningar som gjorde att irländarna röstade nej i förra omröstningen.

Förutom ändrat innehåll i fördraget så ser också har också kampanjorganisationerna fått nya "medlemmar". Det handlar om att man bytt sida. Bondeorganisationen IFA, som i elfte timmen gick från nej till ja i förra kampanjen står nu stadigt på JA-sidan. Det gör att många bönder känner sig stärkta i att ett Ja är bättre än motsatsen. Studier visar att nu är det nästan 80% av landets bönder är för det nya fördraget. I förra folkomröstningen valde många bönder att rösta nej.

19% av väljarna är osäkra, 33% ska rösta nej och 48 % ska rösta ja. Under de senaste dagarna har nej-sidan vunnit allt fler anhängare jämfört med Ja-sidan. Orkar man ända fram och återigen vinna? Vilka insatser väljar JA-sidan de återstående timmarna för att säkra opinionen för ett Ja?

Fredagen kommer, oavsett utgången, att gå till historien. För egen del hoppas jag innerligt att irländarna denna gång röstar ja. Blir valutgången motsatsen är EU fortsatt inne i en djup kris.

Istället för att kraftfullt kunna ta sig an klimatfrågorna, fortsätta hantera den finansiella krisens efterverkningar och revidering av strategin för hållbar tillväxt och jobb, Lissabon-strategin. Vore inte det ett nederlag för behovet av samarbete i Europa?

Inga kommentarer: