söndag 20 september 2009

Smalar men vassare EU

Lennart Berntson recenserar i dagens Svenska Dagbladet "Den motvillige europén. Sveriges väg till Europa" av Ulf Dinkelspiel. En bra recension i flera stycken. Och inte bara bra recension. Det är ju en mycket bra bok. Som tål att läsas av var och en som är intresserad av hur det gick till när Sverige blev medlem i EU.

Och inte bara det. Boken är ju skriven av en svensk tjänsteman och sedermera minister som följ Sveriges väg till EU, genom EFTA och handelsavtalet som föregick själva medlemsskapet. För mig var det mycket spännande att från "en på insidan" få följa decenniers förhandlingar. Och inte minst de nationella övervägandena, uttalade som outtalade.

Smolket i bägaren är väl endast (?) när författaren Dinkelspiel i sitt avslutande kapitel bl.a. skriver:"Ett smalare men vassare EU (min kursivering"), är en linje som tilltalar mig och som inte blir sämre av att det har blivit en del av Moderaternas europapolitik." En slogan som Centerpartiet hade inför valet till Europaparlamentet 2004. Men som sedan försvann, eller åtminstone inte torgfördes målmedvetet under tiden fram till årets val. Istället blev budskapet nästan alla partiers. Och Centerpartiet valde att inte upprepa det som huvudbudskap i årets valrörelse. Så ur det perspektivet är det kanske förståeligt att Dinkelspiel inte nämner detta i sin bok.

Inga kommentarer: