torsdag 9 juli 2009

Spännande och oerhört viktig folkomröstning 2 oktober

Nu är det klart när irländarna ska folkomrösta ånyo om Lissabonfördraget. Den 2 oktober har fastställs av den irländska regeringen som tidpunkt för omröstningen.

I folkomröstningen 2008 (juni) avvisade irländarna med 53% nej-röster fördraget. En omröstning som föregicks av en mycket överdriven debatt och i flera stycken som handlade om icke-relevanta frågeställningar.

Irland har nu fått garantier för att Lissabonfördraget inte ska påverka Irlands politik i frågor om försvar, skatter, utbildning, familj och rätten till liv. På så sätt finns det grund att genomföra en den andra folkomröstning om fördraget den 2 oktober 2009.

EU har många viktiga uppgifter att hantera framöver; t.ex. klimat- och miljöfrågorna, den gränsöverskridande brottsligheten, behovet av gemensamt agerande i olika internationella konflikter som t.ex. i Kina och Iran. För att EU ska kunna göra gemensamma, konstruktiva och rejäla insatser krävs ett effektivare EU. T.ex. med möjlighet till majoritetsbeslut i fler frågor än nu gällande fördrag. Lissabonfördraget skapar förutsättningar för ett effektivare EU.

Om Lissabonfördraget ska börja gälla krävs det att alla 27 EU-länder godkänner det. Så nu gäller det att konstruktiva opinionsbildande insatser sker på Irland. Allt för att blockera och bemöta eventuella nidbilder, icke-relevanta argument osv. och som framfördes i den tidigare omröstningsdebatten. Det svenska EU-ordförandeskapet kan och måste ta ledartröjan på EU-gemensam nivå.

Inga kommentarer: