fredag 17 juli 2009

EU växa med Island?

Alltinget, det isländska parlamentet beslöt igår att Island ska skicka in en ansökan om medlemsskap i EU. Om allt går vägen så kan det bli så att fyra av fem nordiska länder är EU-medlemmar om några år. Endast Norge står utanför EU, men väl inom ramen för EES-avtalet.

Det var med knapp marginal som beslutet fattades. Självständighetspartiet, som styrt och ställt i isländsk politik i decennier, röstade emot. Socialdemokraterna, under ledning av statsministern Jóhanna Sigurdardottir, röstade för. (S) i Island har länge förespråkat medlemsskap.

Socialdemokraternas förslag byggde på att islänningarna ska få folkomrösta om resultatet av medlemsförhandlingarna. Självständighetspartiet hade ett förslag om två folkomröstningar, dels om medlemsförhandlingar ska inledas, och vid ett "Ja" i den omröstningen, dels en omröstning om resultatet av förhandlingarna.

De isländska ambitionerna, och mottagandet från EU-företrädarna av torsdagens beslut, gör att det blir under det svenska ordförandeskapet som medlemsförhandlingarna inleds. Och med de svenska erfarenheterna från det mångåriga nordiska samarbetet, så bådar det gott för konstruktiva och snabba (?) förhandlingar. Till detta ska läggas att det är den finländske utvidgningskommissionären Olli Rehn som i EU-kommissionen ansvarar för "medlemstillväxten" i unionen.

Förhandlingarna bör kunna gå snabbt. Landet har ju godkänt Schengenavtalet och är medlem i EES. Men grus i förhandlingsmaskineriet kan naturligtvis slängas in från länder som t.ex. Storbritannien och Holland som har stora företag, medborgare som haft pengar i den kraschade isländska banken. Spekulationerna är redan igång att de länderna kommer att kräv att Island ska betala tillbaka sin skuld innan de accepteras som medlemmar.

När det står klart att Island blir medlem så är det också högst troligt att Norge, oavsett regering (?), också satsar på en ny förhandlingsomgång av medlemsskap. Fyra av fem nordiska länder som medlemmar är bara det ett skäl för Norge att redan börja "tänka om".

För övrigt är det mycket bra att Stockholms Vatten erbjuder alla "EU-delegater" kranvatten under deras vistelse i Stockholm.

Inga kommentarer: