måndag 15 juni 2009

Euron via kommunerna ?

Det tycks bli ett (FP)-krav att via kommunerna införa euron som valuta i Sverige. Parallellt med kronan naturligtvis. Senast i raden av lokala (FP)-ledare är Lennart Gabrielsson, Sollentuna som i dagens Svd presenterar sina tankar.

Enligt Svd så är det en uppfattning som också den borgerliga majoriteten, inklusive Centerpartiet (!) som vill införa euron som parallell valuta i kommunen. En utmaning för Centerpartiets partiledning som har en högst tveksam inställning till euron, om man tar diskussionen vid årets partistämma som utgångspunkt.

Euron ska kunna användas i restauranger, butiker, parkeringsautomater och simhallen. Bankomaterna ska fyllas med båda kronor och euron.

Visst låter det bra. Åtminstone för en eurovän. Lite reflektioner gör att tveksamheten infinner sig. I de internationella butikskedjorna, H&M, Kapp Ahl, Stadium m.fl., kan du redan handla med euron. Och många bankomater kan du också ta ut kronor eller euro. För att kunna handla med euro i småbutiker, parkeringsautomater och i kommunala verksamheter krävs det nog mer än kommunala uppmaningar för att euron ska kännas bekväm.

Det är upp till varje affärsidkare att ta beslut om euron ska få användas istället för kronan.
Vem tar valutarisken för näringsidkarna i Sollentuna? Kommunen? Därom får den fortsatt diskussionen utvisa.

3 kommentarer:

Hrmn sa...

Centerpartisterna i Sollentuna hade förmånen att få reda på detta om de hade Svenska Dagbladet eller hade hittat det på SvD:s hemsida på nätet. Först då!

Raymond Svensson sa...

Ibland är politikens vägar underliga:-)Å andra sidan så blir ju fortsättningen av Sollentunas strävanden att bli en "eurokommun" intressant att följa.

Lars Holmgren sa...

Så länge man inte låser kursen för kronan blir detta inget annat än en turistfälla som bara affärerna tjänar på.