torsdag 11 juni 2009

Kommunalt avfallssamarbete är OK för EU!

EG-domstolen har konstaterat med anledning av ett tyskt rättsfall att kommunalt samarbete på avfallsområdet inte omfattas av upphandlingsreglerna. Det borde gälla även i Sverige tycker SKL. En rimlig ståndpunkt.

När fyra tyska kommuner ingick ett avtal med Hamburgs stads renhållningstjänst om bortskaffande av avfall reagerade EG-kommissionen. De ansåg att det krävdes en offentlig upphandling. Men när fallet nyligen kom upp i EG-domstolen fick kommunerna rätt.
I sin dom slår EG-domstolen nu fast att samarbetet mellan de lokala myndigheterna syftade till att säkra att ett allmännyttigt uppdrag, det vill säga återvinning av avfall, utfördes. Därmed krävdes ingen upphandling.

Hans Ekman, chefsjurist på Sveriges Kommuner och Landsting kommenterar EG-domen så här: Förhållandena i Sverige liknar förhållandena i Tyskland när det gäller omhändertagande och behandling av avfall. Därför anser vi att motsvarande bör gälla även i Sverige, att bestämmelserna om offentlig upphandling inte är tillämpliga när kommuner samverkar för att fullgöra skyldigheten att omhänderta avfallet. Vi har särskilt noterat att EG-domstolen hänvisar till avfallsdirektivet och att en av de viktigaste åtgärderna enligt det direktivet är att sörja för att avfallet omhändertas vid en så nära belägen anläggning som möjligt.

Måtte den svenska regeringen nu agera snabbt och resolut! Gör som SKL säger. Det skulle glädja många lokala och regionala politiker. Dessutom undanröja tvivel i det svenska rättsmaskineriet om av vad bör gälla.

Inga kommentarer: