söndag 14 juni 2009

Europaval eller val till Europaparlamentet?

I partihögkvarteren sitter nu många och funderar över varför det gick som det gick. Bland medlemmar och partiaktiva förs naturligtvis också samtal. Medias intresse för de sistnämnde tycks dock vara i sin linda, än så länge!

Förlorarna Centerpartiet, Moderaterna, Socialdemokraterna och Kristdemokraterna har sitt att fundera över. Framgångspartierna Folkpartiet och Miljöpartiet har istället nöjet att fundera över hur de bl.a. ska förvalta framgången så de inte blir förlorarna 2014! Piratpartiet har mycket att fundera över; hur ska partioet förhålla sig till allt det som EU sysslar med och som man hittills inte haft någon åsikt om.

Olle Svenning skriver i dagens Aftonbladet om Europaval. Han skriver bl.a. "Ett Europa-val som inte låter oss rösta europeiskt kan man inte ta på riktigt stort allvar." I fortsättningen skriver han "De nationella partierna förblir nationella, också när de uppmanar oss besluta om Europas framtid. Kunde ändå inte partierna pröva andra européer på sina valsedlar?". Bra förslag!

Detta vore väl en fröjd att få glädjas åt. Och nu är det ju faktiskt fem år till nästa val. År som kan nyttjas på olika sätt. Ett sätt som jag gärna ser, är att stärka samarbetet mellan de nationella partierna som ingår i de olika partigrupperna i Europaparlamentet. Det kan ske genom att målmedvetet utveckla det lokala och regionala samarbetet, t.ex. utbytet mellan medlemmar och förtroendevalda. Gemensamma seminarier kring viktiga EU-frågor skulle också lyfta det lokala och regionala Europa-samarbetet. Konkreta samarbetesprojekt i miljöfrågor, stadsförnyelse, turism kan utgöra andra utvecklingsverktyg.

Inga kommentarer: