lördag 13 juni 2009

Flest kryss - du är vald!

Diskussionerna efter valet till Europaparlamentet rör sig kring många olika frågor. Personvalet och fem procentspärren har med rätta fått en viktig roll i den diskussionen.

Aftonbladets ledare tog för några dagar sedan upp denna fråga. Här skrivs bl.a. ­"Slopa 5-procentspärren och låt regeln ”flest kryss vinner” gälla oavsett placering på listan. Då vet väljarna att de ­måste ­kryssa någon, även förstanamnet om den personen ska komma med."

Jag håller med. Det som vi sett som valrörelse i år har i mångt och mycket varit kandidaternas insatser, inte partiernas. Nåja med vissa undantag. Jag har ju inte upplevt Marita Ulvskog, (S) och t.ex. (V)´s kandidater alltför personligt engagerade för att på eget arbete och egna meriter söka vinna väljarnas stöd. Det har mer varit att följa och försöka få partiets budskap att väcka väljarnas intresse.

Å andra sidan så finns det också inom även (S)-kandidater som drivit och fått resultat av den egna kampanjen. Haningebon Åsa Westlund (S) är ett sådant gott exempel. Hon kryssades också in i förra valet efter en egen kampanj med stort stöd av bl.a. dåvarande metallordföranden Göran Jonsson och fd statsministern Ingvar Carlsson. I årets val fick Åsa´s partikollegor som placerats längre ned på listan av partiet, Hillevi Larsson och Evin Cetin, fler kryss än de nuvarande ledamöterna Anna Hedh och Göran Färm. Men det är de två sistnämnda som ändå tar plats i parlamentet.

Rimligt att detta rättas till inför nästa val och att flest kryss gäller som princip.

Inga kommentarer: