fredag 19 juni 2009

På stället marsch - Barroso omvald

Ja nu har vi fått beskedet. Portugisen José Manuel Barroso för ytterligare en mandatperiod som ordförande för EU-kommissionen. Det blev stats- och regeringscheferna överens om igårkväll. Samtidigt vet vi att Barroso för att bli vald måste ha Europaparlamentet bakom sig. Om detta vet vi inget, just nu.

Barroso har inte gjort sig känd som en drivande kraft. Kanske mer som sökande, enande kraft och som då lett till att inte mycket hänt. Den som vill minst, vinner. Därför är det så viktigt att Lissabon-fördraget kan träda in så att EU får mer beslutskraft. Det som Europa står inför med ekonomiska och sociala utmaningar, för att inte nämna klimat-och energifrågorna, behöver ledning och handlingskraft. Då gäller det att en "ny" Barroso, visar upp sig.

En som starkt kritiserar socialdemokratins hantering av ordförandefrågan är Margo Wallström. Det är "bedrövligt" att de inte lanserat en motkandidat till José Manuel Barroso som ledare för EU-kommissionen, säger hon.

Ordförandeposten i kommissionen är naturligtvis ett starkt spelkort i de två stora (konservativa och socialisterna) partigruppernas förhandlingar om viktiga poster inom EU de närmaste åren. Nu har de konservativa, de som också är starkaste gruppen i parlamentet, fått en av de viktigaste positionerna. Jag väntar med spänning på utdelningen för socialistgruppen. Och något stänk på den liberala gruppen?

Och vem vill du ha som nästa svenska kommissionär? Du har chansen att uttrycka ditt val i enkäten här till vänster.


Inga kommentarer: