tisdag 30 juni 2009

Sverige övertar ordförandeskapet

Imorgon, första juli, blir det skarpt läge för Reinfeldt och övriga i svenska regeringen. Sverige tillträder då officiellt EU-ordförandeskapet.

Förberedelserna har skett länge, varit omfattande och ambitiösa. Senast hälsade statsministern på hos brittiske premiärministern Gordon Brown i syfte att få stöd inför förestående tuffa förhandlingar, i bl.a. klimatfrågorna.

Svenska regering har sitt "program"; klimatfrågorna med Köpenhamnsmötet som viktig hållpunkt. Finanskris, ekonomi och jobben. Frågorna som rör Östersjöområdet står också högt på dagordningen. Dagens nyheter publicerar idag en artikel som sammanfattar "överlämningen" från Tjeckien till Sverige.

Ett program för ordförandeskapet är en viktig riktningsgivare. Samtidigt vet vi, visa av erfarenheter från tidigare ordförandeskap, att händeler utanför ordförandeskapets "makt" kan ställe till med mycket obehag. Vad som kan hända denna höst står skrivet i stjärnorna. Men hur blir det med gasfrågan och t.ex. Rysslands agerande mot sina grannar? Vad händer i Iran? Blir det ett Ja i Irlands folkomröstning om Lissabon-fördraget? Ja listan kan göras lång.

Inga kommentarer: